Понеділок, 25.11.2024, 04:00
Вітаю Вас, Гість

 

МІНІ - ПРОЕКТ

« ГРИБИ В ЖИТТІ ЛЮДИНИ»

Загадка

В теплий дощик народився,

Парасолькою накрився.

Може б, з лісу пострибав,

Якби другу ногу мав. (Гриб)

Гриби — це не рослини і не тварини, а представники особливого цар­ства, воно має багато видів. У природі основне значення грибів полягає в руйнуванні і розкладанні органічних сполук. Вони перетворюють відмерлі рештки тварин і рослин на мінеральні речовини, виступаючи у ролі « санітарів». Гриби при цьому виконують майже ту ж роботу, що і бактерії, виступаючи руйнівниками решток речовин в ланцюгах живлення екосистем. 

У природі гриби можуть вступати в симбіоз із вищими рослинами та водоростями.

Є такі гриби, які утворюються на продуктах харчування, що зберігалися тривалий час. Це цвіль.

У житі людини гриби відіграють значну роль. Наприклад, дріжджові гриби використовують у хлібопеченні,медицині, пивоварінні,виноробстві. Кормові дріжджі спеціально вирощують на соломі,відходах деревини і разом із комбікормами додають у харчовий раціон сільськогосподарських тварин. Гриби – сапротрофи розкладають органічні сполуки грунту до мінеральних,які в подальшому засвоюються рослинами.  Грунтові гриби, в першу чергу цвілеві,відіграють виняткову роль у ґрунтоутворенні. Так, в лісі гриби ,завдяки своїй здатності утворювати  різні ферменти,здійснюють процес розкладання підстилки з листя та деревини. Також в грибниці багатьох грибів накопичуються органічні речовини, які після її руйнування перетворюються на перегній

Гриби – харчовий продукт.  Їстівні гриби містять багато білків і фосфорних сполук. Білки білого гриба, печериць,лисичок за своєю поживністю майже  не  поступаються тваринним білкам.

У  грибах є деякі необхідні для організму людини амінокислоти, яких немає у звичайних харчових продуктах. Проте варто пам’ятати ,що гриби важко перетравлюються. Малим дітям,хворим і літнім людям варто уникати грибних страв.

Зібрані гриби треба використати чи переробити  у якомога коротший термін. Вживання несвіжих грибів може спричинити отруєння.

Чимало грибів мають лікарське значення. Саме з грибів уперше одержали антибіотики- пеніцилін,біоміцин,стрептоміцин тощо. Сировиною для одержання цих препаратів служать цвілеві гриби. Крім того,багато їстівних грибів здавна використовують у народній медицині як ефективні засоби проти хвороб.

Проте гриби чинять і велику шкоду. Народному господарству завдають великих збитків гриби,що псують харчові продукти,вироби з деревини, вони руйнують дерев’яні частини  будівель,меблі, деревину на складах, пошкоджують посіви культурних рослин,знижуючи їх урожайність. Навіть книги псуються від грибів за високої вологості у приміщенні.

Деякі гриби викликають різні захворювання у тварин і людини,які важко вилікувати. Гриби відіграють важливу роль у житті людини. В екосистемах вони виконують роль редуцентів. Людина використовує гриби у медицині, харчовій промисловості, пивоварінні. Є серед грибів і отруйні види, небезпечні для людини.  

Підготував: учень 6 класу Сидорук Богдан

Вчитель біології:  Л.В.Довгалюк